Kafa kao pobednik

Kada bismo imali vremensku mašinu i poželeli da se vratimo par vekova unazad, u vreme osvajača i kraljeva, iznenadila bi nas situacija koju bismo zatekli – kafa je bila zabranjena! Zašto je to tako? Vladari su smatrali da kafa okuplja pobunjenike i da se uz nju kuju zavere i bune protiv njih samih!

Primera za to je više, a mi smo za vas izdvojili sledećih pet:

  • Svedska – Zabranila je kafu 1746., ali to nije bilo sve. Tadašnja vlada je toliko daleko išla da je zabranila da se u kućama drže šoljice za kafu, a policija je bila ta koja je to redovno kontrolisala.
  • Meka (Saudijska Arabija) – Zabranila je kafu 1511. sa objašnjenjem da kafa utiče na stimulaciju radikalnog razmišljanja, dok se iza svega toga krio strah gradonačelnika Meke da se njegovi protivnici ne ujedine uz šoljicu kafe i dogovore da se pobune protiv njegove vlasti.
  • Italija – U Evropu kafa je stigla u 16. veku i od strane sveštenstva proglašena je sotonističkim napitkom. Papa Klement VIII bio je drugačijeg mišljenja odmah nakon prve šoljice kafe izjavivši da je ukusna i da je treba krstiti J
  • Konstantinopolj (Istanbul) – Kada je Murad IV zauzeo Osmansko carstvo zabranio je kafu kao I njeno konzumiranje. Svako uhvaćen prvi put u ispijanju kafe osuđen je na premlaćivanje. Svako ko bi bio uhvaćen drugi put, bio bi zašiven u kožnu vreću i bačen u more.
  • Pruska – Federik Veliki od Pruske 1777. godine promovisao je nadmoć piva nad kafom tvrdeći da konzumacija kafe šteti imidžu piva i zato je treba zabraniti. Pokušavao je da utiče na javno mnjenje ističući da je ,, Njegovo Veličanstvo odraslo na pivu”.

U današnje vreme, kafa ne samo da više nije zabranjena, već u Srbiji predstavlja mnogo više od samog napitka. Kafa je tradicija i kultura, piće čija vrednost leži u činjenici da pruža platformu za kvalitetno provođenje vremena sa voljenima i traje dok se ne ispije poslednja kap i ne izgovori poslednja reč. Zato smo tu, da uz sjajnu uslugu i raznovrsnost ukusa, učinimo svaki Vaš trenutak nezaboravnim!

Vaš Coffeedream

Kafe sa alkoholom

Irish Coffee 0.2l
espresso / whiskey / pavlaka
Dream Coffee 0.4l
Baileys irish cream / espresso / mleko / pavlaka / šlag
Ice Passion Coffee 0.5l
Triple sec / mleko / sladoled / filter kafa / čokolada / šlag
Rum Coffee 0.5l
rum / espresso / čokolada / sladoled / mleko / šlag